Så-tid og bursdagsfølelse!

Nå er den tiden her igjen! Tiden da jeg føler det som om jeg har bursdag hver dag! Hvorfor det, spør du kanskje? Jo for det er SÅ-TID!😊

Tekst & foto: Silje Bukholm

Lite slår den følelsen jeg får når jeg setter meg ned med min frøbeholdning og ser igjennom det jeg har igjen fra i fjor. Jeg dveler litt ved frøpakningene som gav meg store avlinger, frøene som overrasket stort og de jeg rett og slett ikke fikk til. For sånn er det alltid. Noe går ikke helt veien.

Lykken blir dog fullkommen når jeg setter meg godt lent tilbake med laptopen på fanget og blar gjennom alle fargesprakende sidene  i frøkatalogene som finnes på nettet. Det føles faktisk som å ha bursdag! Du vet – den følelsen som du hadde når du var liten! Full av forventninger, tanken på hvor gøy dagen skulle bli, at alle vennene dine skulle komme, sangene, kronen på hodet og festfølelsen!

 

«Jeg får DEN følelsen får jeg når jeg sitter online og bestiller. Jeg drømmer meg bort akkurat som da jeg var 5 år».

Noen gjengangere blir det alltid. Jeg har noen favoritter som jeg sår hvert år og som aldri  slår feil. Verken i popularitet hos familien eller i avling. Det beste er at disse plantene kan du gjerne også ha inne, for det er en myte at du trenger stor plass eller hage for å dyrke!

Dette er mine «topp 3» som du kan dyrke inne og som smaker himmelsk:

SNACKS-AGURK i stuevinduet. Dette er virkelig bursdagskrona mi!

Jeg anbefaler å forsøke agurk inne, for har du den ute, er den litt kravstor i forhold til temperatur.  Innendørs har vi allerede den perfekte temperaturen for agurken. Planten krever litt plass i vinduet, litt næring og en stor bøtte, og blir etterhvert som en gardin. Men FOR en gardin!  Full av modne smakfulle agurker som har perfekt størrelse for matpakken. Og det er ikke bare jeg som elsker den! Jeg har stor konkurranse av ungene som «kipper» med seg en agurk på vei ut døra. Gleden ved å klippe ned egne agurker ti salaten er formidabel!

PAPRIKA på skjenken. Bursdagssangen som varer lenge!

Paprika er en enkel og gøyal plante å ha inne. Den ser faktisk nesten ut som en litt stor stueplante og får hvite små blomster, før de blanke små grønne fruktene dukker opp. Paprikaen bruker litt tid fra du sår frøet til den begynner å produsere, så putt frøene til paprikaen i jorden nå.  Denne planten vil ofte produsere flere fruktemner enn den greier å bære frem, så knip gjerne bort noen av blomstene slik at planta di ikke skal bli overarbeidet.  Det går litt tid før paprikaen får fargen sin, så smør deg med tålmodighet.  Hvis du ikke gidder å vente, er det bare å spise dem mens de er grønne. De smaker nydelig da også!

BUSKTOMAT til kjøkkenbenken. Alle vennene som blir værende på festen!

Tomat fra butikk og tomat som du har produsert selv, smaker overhodet ikke det samme. Det er nesten som om det ikke er samme grønnsak! Tomatene vi kjøper i butikk er ofte modnet under transport, noe som gir plantene lite sødme og aroma. Det er nok derfor så mange, når de først har fått «dreisen» på det, ikke greier seg uten selvdyrkede tomater.

Du trenger ikke drivhus for å få til egne tomater! Busktomater har kommet for å bli og produserer små frukter i hopetall – også inne! I år har jeg kjøpt frø fra en ny liten søt produsent som kaller seg «Tomat-prat» og jeg gleder meg til å teste flere nye typer!

 

Det beste med så-tiden som er som en bursdag for meg, er at den er ikke over på en dag. Jeg får spredd gleden av bursdagsfesten over hele våren og sommeren. En riktig bursdagsfest som bare gir og gir mengder med deilige grønnsaker som jeg har dyrket frem helt selv. Snakk om fest med store bokstaver!

 

 

About Silje Bukhokm 3 Articles
Silje har helt siden hun var barn elsket alt som spirer og gror, og drømte om å bli gartner når hun ble stor. Hun ble riktignok ikke det, men beholdt definitivt lidenskapen for alt som spirer! I dag driver hun spirelykke.no, og kursvirksomhet hvor hun lærer andre å dyrke. Hun er levende opptatt av lykkefølelsen og mestringsfølelsen som oppstår ved å dyrke litt selv, og ikke minst av det miljømessige fotavtrykket vi setter etter oss. Hun er i tillegg foredragsholder, frilanser og terapeut. Silje er utdannet Diplommarkedsfører fra BI, Gestaltterapeut fra NGI og har fag på masternivå innen økonomisk kriminalitet og ledelse. Hun har også jobbet mange år både innen bank, men også i Innovasjon Norge hvor hun har hjulpet oppstartselskaper til vekst internasjonalt.

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*