Hvor kommer mikrobiomet fra? Hvordan ta vare på det?

Til dere som har vært gravide en eller flere ganger; har dere tenkt på hvor mye dere egentlig la på dere siste delen av svangerskapet? Og hvor vanskelig det var vært å kvitte seg med de ekstra kiloene etter fødselen?

Tekst: Eva B.E Andersson Grafikk: Pixabay

Vel, det er mange ting som spiller inn, men en av faktorene med vektoppgangen, har med bakteriene våre å gjøre. Så viktig er bakteriene for barnet, at morens bakteriesammensetning forandrer seg i siste trimester for å forberede fødselskanalen til å «så» barnets mikrobiom på veien ut! Og, de bakteriene babyen starter livet med å gulpe i seg, er typisk bakterier som er flinke til å servere oss kalorier fra den delen av maten vi selv ikke klarer å fordøye.

Når barnet kommer ut, og klarer (med litt hjelp) å finne puppen, suger det seg fast for å få sitt første måltid som er råmelk, eller kolostrum. Dette måltidet er i hovedsak mat til bakteriene mer enn til babyen! Halvparten av morsmelken som kommer senere er ufordøyelig for barnet, det er næring til bakteriene i stedet – hvor kult er ikke det?

Så hva de med de barna som blir født ved keisersnitt? Vel, de får en annen start i livet. Deres første bakterier vil kommer fra omgivelsene, fra hendene til jordmor og pleierne og ikke fra mors slimhinner. Om dette barnet nå ikke får morsmelk, eller får en antibiotikakur tidlig i livet, vil mikrobiomet virkelig være i trøbbel.

«Heldigvis er barn laget slik at de smaker på alt. I hvert fall alt de kanskje ikke «burde» smake på. Den ene sønnen min var for eksempel veldig glad i å spise jord. Hurra» !

Alt barna putter i munnen, vil introdusere nye bakterier. Og når morsmelken gir så mye næring til bakteriene, så vil de fort lage en tarmflora som samhandler med barnet og dets immunforsvar.

For det er nettopp det som er en av funksjonene til mikrobene i tarmen vår; de «lærer opp» immunforsvaret vårt, reduserer risiko for allergier og holder det våkent og oppmerksomt!

Etter hvert som vi blir eldre, blir vi introdusert for mange flere mikrober, altså et økt mangfold, men da blir det færre av hver enkelt stamme. Jo mer mangfold vi har, jo bedre.

Hva kan vi gjøre selv? Vel, det å spise variert er superviktig. Spiser du mye «søppelmat», får du bare søppelbakterier. Spiser du variert, øker mangfoldet av bakterier.

Som hovedregel spiser bakteriene den delen av maten vi selv ikke klarer å fordøye. Altså alle fibrene i grønnsaker, belgfrukter og korn som du spiser, men som kommer hele ned i tykktarmen. Da blir det fest for bakteriene! De setter i gang å fermentere i tarmen, og som takk gir de oss sine endeprodukter som er kortkjedete fettsyrer, vitaminer og signalstoffer, for å nevne de viktigste.

Det er en stor fordel å spise så økologisk som mulig fordi de mikrobedrepende sprøytemidlene fortsetter å virke etter at vi har spist maten.  Derfor; få i deg fiberrike økologiske grønnsaker, løkplanter, belgfrukter, grønne blader og fargerike matvarer, rikelig med godt fett (olivenolje, kokos, avokado, fet fisk, kjøtt og produkter fra beitende dyr om du ikke holder deg vegetarisk.  Ikke glem å kose deg med maten! Måten vi spiser på betyr faktisk mye for fordøyelsen. Gi den et  stressfritt måltid som lager et godt miljø for både deg og dine bakterievenner! Bon appetit 😊

 

About Eva B. Andersson 1 Article
Utdannet ved Naturterapiskolen, Axelsons Gymnastiska Institut, Academy of Acupuncture, Biopatiskolen, Aromaterapiskolen Jobbet som naturterapeut siden 1986 med hovedfokus på Vega- og allergitest, urte- og naturmedisin, biopati, akupunktur og fotsoneterapi, de senere år også kosmetisk akupunktur og gen- og mikrobiomtesting. Eva ble tidlig etter egen helseopplevelse overrasket av at det som legene ikke kunne hjelpe med, fantes det en alternativ løsning på. Dette trigget nysgjerrigheten, og dermed begynte en livslang ferd innen det litt mer utradisjonelle helsevesenet. Hun har funnet ut at det gamle ordtaket stemmer; Kunnskap ER makt, også når det gjelder oss selv. Jo bedre vi kjenner egen kropp, alt fra gener, mikrober, intoleranser, aktivitetsbehov, mineralnivå, tankesett etc, jo lettere er det å ta lure valg for å optimalisere egen helse. Hennes brennende interesse for den usynlige verdenen vi bærer i oss har alltid ligget under, og de senere års forskning om mikrobiomet – vårt indre mangfoldige miljø og samspill med mikrobene – har definitivt nøret opp under denne. Og når hun nå har et verktøy som dna-testing av bakteriene gjennom et anerkjent laboratorium tilgjengelig, er «nerden» overlykkelig og entusiastisk! Eva er en del av terapeutsamarbeidet Helhetshelse – www.helhetshelse.no – der det også tilbys hårmineralanalyser, akupunktur, osteopati, massasje, rosenterapi og biodynamisk psykoterapi, for å nevne noe. Helhetshelse holder til i Ole Vigsgt 16 på Majorstua i Oslo, men en del av konsultasjonene (som f eks mikrobiomtesting) kan foretas pr telefon eller på zoom. Hun bistår også firmaet Helse-Test AS – www.helse-test.no – med kurs og support til mikrobiomtestene. Her vil det bli holdt nye, spennende kurs så snart det blir tillatt igjen!

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*