Forestill deg lyden av overdreven smatting, noen som knasker potetgull , river i stykker papirremser eller lyden av  utett takrenne som drypper…Lyder som normalt kan få deg til å tilte fullstendig, men som i en annen setting gjør at hjernen skrur seg av og får orgasme.

Tekst: Berit Kvifte  Foto: Pixabay.com

Å skape ro i hjernen, eller hodet om du vil, er noe jeg stadig jobber med for egen del.  Meditasjon, lett yoga, mindfullness, men en salig hjerneorgasme har jeg til gode å prøve!  Og det endatil av lyder som til vanlig trigger meg til bristepunktet, men ingenting som roer ned mitt system skal være uprøvd.

Hjerneorgasme, ja. Bare vas eller er det noe jeg virkelig kan sanse ?

ASMR

ASMR står for Autonomous Sensory Meridian Response og betyr en sanselig reaksjon som sender deg inn i en salig avslapning.  Det dagligdagse navnet er «hjernemassasje» eller hjerneorgasme».

På nettet skriver mange at de har kjent til ASMR-følelsen siden de var barn; den gode opplevelsen du kjente når noen kilte deg i nakken eller armen. Den hviskende og beroligende stemmen til mamma om «alt går bra».  Eller lyden av bølgeskvulp under gummibåten på sørlandet  i unge år.

Det er 10 år siden noen begynte å lage og dele videoer på nettet som skulle framkalle følelsen de hadde kjent som barn. Derfra gikk det fort.  Ifølge en artikkel skrevet av Googles analyseavdelig, var det for to år siden rundt fem millioner ASMR-videoer ute på YouTube. Så tok det helt av.

I følge cand.mag. i medievidenskab Helle Breth Klausen, som skriver  ph.d grad om ASMR på Institut for Kommunikation og Kultur på Aarhus Universitet, finnes det om lag 34 millioner videoer på YouTube.  De mest populære er vist 10-20 0000 ganger  –  deriblant en video fra en som kaller seg «ASMR Darling».  Den er vist 29 millioner ganger og har fått 81 000 kommentarer.

Så…hva er nå dette «ASMR-greiene»  som skal få meg i både lodd og vater?

En av de mye omtalte ASMR-videoene»,  er «WhispersRed».  Jeg setter meg i godstolen med pledd og laptop i fanget og skriver i søkefeltet. Til syne kommer en kvinne med illrødt, nybørstet og striglet hår, knivskarpt skårede øyebryn og sorte negler.

-Hey – this is Emma.

Med sensuell stemme og tung pust tar hun meg med på en timelang reise der hun sitter med en kasse dekket av «julepynt» som hun krafser i for så etter hvert grave fram ulike ting som pennal, en knitrende pose  og masse annet som hun berører mens hun beskriver hvordan hun føler å ta på hver ting, lager knitrende regnlyder på en plastikkbit og skrur lokket av og på en boks.  Lydene borer seg inn i hjernebarken, det kiler i magen, jeg får ilninger og frysninger. Det er søvndyssende, kjedelig og fylt med lyder som under andre omstendigheter ville vært irriterende.  Det er som et kuldegys uten at du fryser.  En følelse som starter i hodebunnen, tar veien nedover ryggsøylen for så å bre seg ut i kroppen i et velbehag. Etter en halv time sover jeg.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

ASMR har fått millioner av følgere verden over til tross for at det kan virke som ren og skjær idioti å bruke tid på dette lydinfernoet. Mange av videoene er vist over 10 millioner ganger og fått bortimot 28000 kommentarer.

Triggere

Det handler om lyd  –  om triggere – for å utløse ASMR;  hvisking, omsorgsfulle og bløte stemmer, smatting, tapping med negler på et bord, snutter der personen lar hendene gli gjennom håret, masserer hodebunnen, lager grimaser med lyd , ja  – helt ubegrenset og inntil det hinsidige mange ting som er egentlig er helt ko-ko, men som likevel framkaller ro.   Vel – slett ikke alle.  Hver og en må finne sine ASMR-videoer.

Jeg svitsjer videre på YouTube og sneier innom lyden av knitrende bål, regndråper mot vindusrute,  tordenskrall, jevne drypp fra en lekk takrenne til bølgebrus.  Bølge inn….bølge ut….med rullende torden i bakgrunnen gjør at jeg på nytt dupper av.  Aha !  Sovemedisin !  Nettopp –  jeg fant min «lydpille».

Samme kveld tar jeg høretelefonene på og finner «min ASMR» på  YouTube –  bølgebrus & torden med en stemme som innimellom hvisker ett eller annet….og så kjenner jeg at roen brer seg,  det kiler og det iler  en helt spesiell og deilig følelse.   Ingen forventer noe, jeg skal bare slappe av, jeg vet hva som kommer og jeg føler at stemmen snakker til meg.

Utrolig nok spiller det ingen rolle om noen visker bare surr og vrøvl på et språk du ikke forstår.  Det er lyden av stemmen som utløser hjerneorgasmen din.

Smertelindrende

I sin forskning bruker Helle Breth Klausen mye tid på å lese kommentarene under videoene.  Mest av alt uttrykker folk takknemlighet over at de får hjelp til å sove eller lindre smerter.  Sågar krigsveteraner hevder at videoene lindrer deres posttraumatiske stress.

Du overlater ansvaret til den som lager videoen og lukker et annet menneske inn i ditt liv i øyeblikk der du for eksempel ikke får sove, føler deg «nede», urolig eller har smerter.  Du blir på en måte «groomet» av en stemme som sier;  «Nå børster jeg håret ditt» og faktisk kan du føle at nettopp det skjer.  Når du opplever noe i en video som minner deg om noe du tidligere har sanset, så kan minnene teleportere deg tilbake i tid.   Hører du en låt fra 70-tallet på radioen, er du plutselig sanselig tilbake til ungdommen. Den lille kjernen inni hjernen, amygdala, spiller en viktig rolle i forbindelse med emosjonelt ladde inntrykk.  ASMR-videoene spiller på noe du forbinder som trygt og godt.

Fleip eller fakta ?

Virker ASMR virkelig eller er det nok et fenomen i rekken av udokumenterte redskaper for å få folk til å føle seg bedre ?

Forskningen på effekt er sparsom, men en rekke artikler fra internasjonale medier henviser til en studie fra Department of Psychology, Swansea University i 2015 der 475 ASMR-brukere deltok. Student, Emma L. Barratt og psykolog Nick J. Davis stod bak studien som viser at 82 prosent av deltagerne bruker ASMR til at hjelpe dem med å sove. 70 prosent bruker det til å dempe stress. 5 prosent bruker det som seksuell stimulering, mens 82 prosent ikke forbinder det med noe seksuelt.

Både deltagere med depresjon og kroniske smerter hadde ifølge studien nytte av ASMR. De forteller at deres symptomer ble vesentlig redusert.

Forskere sammenligner bruken av ASMR med mindfullness, som for begge grupper  (deprimerte og smertepasienter) har vist lignende effekt, men påpeker at det er behov for ytterligere forskning før de kan betegne ASMR som et terapeutisk verktøy.  Antagelser om at ASMR virker fordi det påvirker nivået av hormonene oxytosin, dopamin og serotonin, er hittil ikke påvist.

Dog har en studie fra i år ledet av psykolog Giulia Poerio fra Sheffield University,  påvist at det utover en emosjonell respons også kan måles en fysisk respons:  nemlig nedsatt hjertefrekvens.

Ifølge post.doc. og psykolog Cecilie Møller fra Center for Music in the Brain ved Aarhus Universitet,  er det nærliggende å tro at reaksjonene på ASMR dels henger sammen med måten videoene er laget og dels med aktivering av hjernens belønningssenter.  Møller har nylig skrevet en ph.d. om multimodal perception – hvordan vi oppfatter verden med alle sanser. Og hun finner fenomenet ASMR spennende.

Enn så lenge og mens forskning pågår, velger jeg å la ASMR være det det er ; en hjerneorgasme som langt på vei har overtatt jobben til Ole Lukkeøye.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her